„Kuchenne maszkiecenie- warzymy, godomy, tradycji się trzymamy”- nowy grant Stowarzyszenia SZOK – Skuteczni, Zdecydowani, Operatywni, Kreatywni

Jest to kolejny projekt Stowarzyszenia „SZOK” -Skuteczni, Zdecydowani, Operatywni, Kreatywni- działającego przy Gimnazjum nr 1 im. Adama Mickiewicza w Radlinie, który otrzymał dotację- 40 tys. w ramach Ogólnopolskiego Programu Grantowego- „ Równać Szanse 2016”. Grant pochodzi od Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności i Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży. Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszym etapem było przygotowanie diagnozy środowiska lokalnego, drugim napisanie projektu. Komisja ekspertów spośród 144 diagnoz nadesłanych w I etapie zakwalifikowała do II etapu konkursu 66 organizacji. W drugim etapie spośród 53 wniosków wybrano 27 najlepszych projektów- w tym tylko jeden z województwa śląskiego- nasz. Projekt pt: „Kuchenne maszkiecenie-  warzymy, godamy, tradycji się trzymamy” będzie trwał 15 miesięcy od 1.09.2016 do 30.11.2017. Tym razem głównym tematem projektu będą kulinaria. Młodzież odszuka w swoim otoczeniu osoby znające przepisy kuchni naszych dziadków, aby je opisać i  wspólnie wykonać. Powstanie dzięki temu niespotykana młodzieżowa książka kucharska łącząca tradycje kulinarne z różnych stron Polski. Przepisy w niej umieszczone zostaną wcześniej sprawdzone podczas międzypokoleniowych warsztatów kulinarnych. Oprócz umiejętności kulinarnych, młodzież pozna podstawowe zasady z zakresu savoir-vivre’u -nauczy się, jak nakrywać i dekorować stół w zależności od podawanych potraw i okoliczności. Uczestnicy nawiążą współpracę z: dietetykiem, producentem żywności, cukiernikiem, piekarzem, Kołem Gospodyń Wiejskich, młynem oraz ze znanym kucharzem, dzięki czemu poszerzą swoje kontakty społeczne, nauczą się dokonywać zdrowych zakupów, poznają podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz przepisy kuchni regionalnej. Wezmą udział w warsztatach pieczenia chleba i ciasteczek w lokalnej piekarni i cukierni. Zaprezentują swoje osiągnięcia kulinarne na obchodach Święta Szkoły i w trakcie Dożynek. Będą ćwiczyć dokładność i systematyczności w planowaniu i realizacji działań, rozwijając jednocześnie umiejętność pracy w zespole. Przezwyciężą strach przed występami publicznymi. Ucząc się gotować, jednocześnie nauczą się promować siebie, prosić o pomoc. Projekt zakończy się rautem kulinarnym, w trakcie którego otwarta zostanie wystawa fotograficzna, pokazana prezentacja multimedialna, film i książka kucharska.

Mamy nadzieję, że wszystkie oczekiwania 22 uczestników projektu zostaną spełnione. Ruszamy we wrześniu.

                                                             

Koordynator projektu: Ewa Szurchaj

 
 
 
 
 
 

Polecamy newsletter informacyjny Urzędu Miasta Radlin. Rejestracja nie pociąga za sobą żadnych konsekwencji, w każdym momencie można zrezygnować
z subskrypcji.

 
Na stronę Gimnazjum nr 1 zaglądam:

Codziennie
Co kilka dni
Raz na kilka tygodni
Prawie wcale